Kefir
Kefir je zdrav i prirodan mlečni napitak poreklom sa Kavkaza. Ovaj napitak dobijen je tako što se u kravlje, ovčje ili kozje mleko stave grumenčići kefirnih zrna i ostave 24 ili 48 sati na sobnoj temperaturi (optimalna je od 10 °C do 25 °C), pri čemu kefirna zrna "rade" u mleku.. Tokom procesa fermentacije sadržaj alkohola može varirati od 0,2 do maksimalno 2 stupnja. Masti i proteini dobijenog kefirnog napitka odgovaraju sastavu mleka koje se koristi.
U sastav kefirnih zrna ulaze: proteini, minerali (kalcijum, gvožđe, jod), masti i polisaharidi, različiti mikroorganizmi, voda i vitamini A, B1, B2, B6, B12, D i niacin. Za industrijski proizveden kefir obično se koriste hmelj i specijalno odabrane kulture bakterija koje ne odgovaraju kompleksnoj mikroflori prirodnog kefira.
Kefirna zrna se lako razmnožavaju i udvostruče masu za od 14 do 17 dana u zavisnosti od temperature gde se nalazi. Suvišni grumenčići kefira mogu se zamrznuti ili se mogu staviti u mešavinu mleko-voda na desetak dana na hladno mesto.
Povoljan uticaj na zdravlje: brojne studije su pokazale da kefirni napitak reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, ima pozitivan uticaj na maligna oboljenja, regeneriše ćelije, jača imunitet, antibiotički deluje... U kozmetičke svrhe može se praviti maska za lice, maska za kosu, itd.
Skladištenje: kefir se čuva na temperaturi od
10 °C do 25 °C na slabom svetlu, van sunčevih zraka.
10 °C do 25 °C na slabom svetlu, van sunčevih zraka.
Održavanje kefirnih zrna - Kefirna zrna se čuvaju u mleku, za razliku od japanskih kristala koji se čuvaju u vodi. Sav materijal pri gajenju kefirnih zrna treba da je od stakla ili plastike pri čemu se plastika koristi samo trenutno u vidu cediljke, činije za pranje i dr. Metalni, aluminijumski pribor ne sme se koristiti.
Naručivanje kefirnih zrna + uputstvo za održavanje:
Нема коментара:
Постави коментар